Lateral : bloc de notes al marge, a propòsit de les publicacions altres i les escriptures en curs

Tàpies escriu, el llibre

[clicar aqui per anar a Tàpies escriu / Fundació Tàpies]

El 13 de desembre de 2008 va tenir lloc un acte ciutadà d’homenatge a Antoni Tàpies amb motiu del seu 85è aniversari. L’acte, organitzat per Jordi Carrió, Marc Cuixart i Enric Satué, promotors de l’edició de la carpeta Tàpies escriu, es va celebrar al Convent dels Àngels, seu del FAD (Foment de les Arts i del Disseny), i es va retransmetre en directe a la pàgina web d’aquesta entitat amb la col·laboració de la productora Films59–Pere Portabella.  Durant la celebració tingué lloc la presentació de la carpeta Tàpies escriu, una edició de bibliòfil de 99 exemplars que recull un text amb aquest mateix títol de l’escriptor D. Sam Abrams i una tria de textos dels set llibres escrits per Antoni Tàpies, així com sis obres realitzades per sis artistes destacats: Manel Esclusa, Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Antoni Llena, Soledad Sevilla i Eulàlia Valldosera.
La presentació comptà amb els parlaments de Beth Galí, Jordi Carrió, D. Sam Abrams i Manuel Borja-Villel, així com amb una lectura de textos d’Antoni Tàpies a càrrec de l’actor Jordi Boixaderas. 



__________________________________________________________________________________
Tàpies escriu, el llibre

Idea Original: D. Sam Abrams 
Promotors: Jordi Carrió, Marc Cuixart  
i Enric Satué. 
Editor-Promotor: Cuixart Goday sl.
 Direcció de l’edició: D. Sam Abrams, Jordi Carrió i Marc Cuixart. 
Coordinació de l’edició: Jordi Carrió
. Disseny: Enric Satué. 
Gravadors: Tinta Invisible.


Tiratge: 

1 exemplar únic destinat a Antoni Tàpies que conté, com a homenatge al mestre, les proves d'estat de les 6 estampes, il.luminades especialment a mà pels artistes o bé acompanyades dels originals preparatoris corresponents. 

70 exemplars d'edició singular numerats de l'1/70 al 70/70. 

28 exemplars d'edició singular idèntica a l'anterior, fora de comerç: 6 de destinats al fons familiar i de la Fundació Tàpies, i 22 de destinats als editors, els autors i els col.laboradors. L'edició consta d'un total de 99 exemplars signats (únic+70+XXVIII).





Tàpies escriu recull un text amb el mateix títol de l’escriptor D. Sam Abrams i una tria de textos dels set llibres escrits per Antoni Tàpies. També inclou sis obres realitzades per sis artistes destacats: Manel Esclusa, Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Antoni Llena, Soledad Sevilla i Eulàlia Valldosera. Aquests artistes han creat una obra personal i representativa i, alhora, han efectuat un gest d’acostament a l’escriptor homenatjat, Antoni Tàpies.




Textos inclosos en el llibre: 

Tàpies escriu, text de D. Sam Abrams. 
 
Cites 1 i 2: Memòria personal (1977) 
Editorial Crítica, pàgs. 149 i 318. 

 Cites 3 i 4: La pràctica de l’art (1970) 
Edicions Ariel, pàgs. 34 i 128/129.  

Cites 5 i 6: L’art contra l’estètica (1974) 
Edicions Ariel, pàgs. 46 i 77.   

Cites 7 i 8: La realitat com a art (1982) 
Editorial Laertes, pàgs. 78 i 144.  

Cites 9 i 10: Per un art modern i progressita (1985) 
Editorial Laertes, pàgs. 73/74 i 89.  

Cites 11 i 12: Valor de l’art (1993) 
Fundació Antoni Tàpies i Editorial Empúries, pàgs. 35 i 47. 

 Cites 13 i 14:L’art i els seus llocs (1999) 
Ediciones Siruela, pàgs. 66/67 i 91
__________________________________________________________________________________
Paraules de Jordi Carrió el 13 de desembre de 2008 a l'acte de presentació del llibre Tàpies escriu a la Capella dels Àngels de Barcelona:

“Tàpies escriu”, el llibre, neix d’una idea original de D. Sam Abrams expressada ara fa just un any en una conversa amb Marc Cuixart i amb mi. Idea a la que s’hi van afegir amb entusiasme des del primer moment els altres promotors del llibre, Enric Satué i Xavier Beneyto; els altres autors, els artistes Antoni Llena, Soledad Sevilla, Manel Esclusa, Pere Formiguera, Joan Fontcuberta i Eulàlia Valldossera; i els amics del taller de gravat Tinta invisible.
 
El mateix entusiasme hem trobat en els suscriptors del llibre, institucions i particulars, als que volem agraïr públicament la seva ajuda (la vostra ajuda: sou aquí). És important destacar que gràcies al sistema de suscripció el llibre es troba a la disposició de tothom a la Biblioteca de Catalunya donat pel President de la Generalitat. També es troba a la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonés i a la del MACBA i al REINA SOFIA. En el moment que es reobri la Fundació Tàpies, hi trobareu a la Biblioteca els dos exemplars donats pels Editors. Com sabeu, al finalitzar aquest acte es tancarà la subscripció. A partir d’avui “Tàpies escriu”, el llibre, es podrà adquirir a través de Círculo del Arte i de la Fundació Tàpies, que en percebrà el guany. 

Parlàvem de l’entusiasme dels suscriptors. El mateix entusiasme amb el que Beth Galí i el seu equip ens han acollit al Foment de les Arts i del Disseny i s’han fet càrrec de la organització d’aquest homenatge i Pere Portabela i films 59 contribueixen a documentar-lo i difondre’l, i amb el que Jordi Boixaderas ha dit Antoni Tàpies. Moltes gràcies a tots. 

En aquest capítol d’agraiments cal destacar la contribució al desenvolupament de l’acte de les persones i institucions que li heu donat suport: l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Antoni Tàpies, RBA, KRTU, la Fundació Suñol, el Macba, el Grup Focus, Sumarroca, Moritz i Josep Ma Civit Fons, Josep Ma Civit Gomis i Tomàs Pladevall. Gràcies també als mitjans de comunicació presents, premsa, ràdio i televisió.
 

Una menció molt especial mereix l’ànim i l’ajuda que en tot moment i al llarg d’aquest any hem rebut de Teresa Barba i Miquel Tàpies. “Tàpies escriu” es també vostre.

Escriure, dir, llegir…

Permeteu-me compartir, ara, una breu reflexió al voltant del fet de “llegir” Tàpies:



Tàpies llegit



L’art i la literatura de Tàpies -l’obra tota de Tàpies- és un objecte funcional: una eina de comunicació que reclama que l’apreciem per damunt de tot pel valor de les seves idees.

 Els que hem fet el llibre, som part d’una generació que ha mirat, que ha “llegit” Tàpies. Que afirma rotundament que l’obra i els escrits d’Antoni Tàpies han influit la nostra educació estètica i ètica, la nostra sensibilitat al llarg de molts anys. Que Antoni Tàpies ha influït poderosament la nostra manera de pensar i de ser. 

La clau de la modernitat s’amaga en l’immemorial. L’essència de l’origen enlloc no batega amb més força que en el present. Tàpies té la capacitat de veure en el més nou les senyals de l’origen. De percebre i aferrar el seu temps des d’un cert distanciament. És precisament la seva posició un punt “inactual", la que el fa veritablement contemporani. L’obra de Tàpies ens colpeix de ple -ens commou- amb la llum i la tenebra que prové del nostre temps.
 
El que fa de Tàpies un gran creador és aquesta capacitat de copsar la llum invisible que és la foscor del present.

El que fa de Tàpies un gran creador, és també la seva capacitat d’abstracció: aquest do de pensar sempre en el conjunt a propòsit de tot detall.

 Amb tota la seva lucidesa d’expressió tria la formulació més dúctil, quasi la més reticent, la més suggestiva. Això exigeix un esforç que hem de complementar. No li hauria costat gens de fer-ho, però no ens dóna cap explicació. Gracias por lo invisible ha escrit Soledad Sevilla en l’exemplar dedicat al mestre.
 
El 1954 en parlar de l’obra de Tàpies, Cirici Pellicer deia: encara és més gran la set que comporta que el seu sadollament. Esperem a demà. Demà, ara mateix, en el magnífic i documentat catàleg de la gran exposició de Tàpies al MACBA, Antoni Llena, en la mateixa direcció, diu que l’obra de Tàpies ens acosta a una visió que es fa present fent-se fonedissa. Ben cert. 

A més, la seva expressió admet tota la gamma de possibles graus de lectura. No vol prejutjar el nostre nivell d’intel·ligència ni de curiositat. És una expressió generadora de coneixement, de llibertat, d’humanitat. Neix de la intuició i la mena l’instint. Es proposa més de suggerir problemes que d’oferir resultats i amb tota naturalitat fa trontollar el pla del discurs fins que assoleix un altre pla, molt més amunt o més endins. 

En front de la resurrecció d’un decorativisme a la deriva, trivial i despistat, us proposem llegir i rellegir l’obra de Tàpies.


Antoni, t’admirem i t’estimem! 

i avui, 13 de desembre de 2008, el llibre “Tàpies escriu” a vingut a donar corporeïtat objectiva a la nostra admiració. Per molts anys ! 



Demano ara a Marc Cuixart i a D. Sam Abrams que facin a mans d’Antoni Tàpies el seu exemplar “únic” en nom de tots els autors i editors i a Jordi Martí que ens parli en nom dels Suscriptors i de les Entitats i Institucions que heu donat suport a l’acte.

Jordi Carrió


Beth Galí, Antoni Tàpies, Pere Portabella
Foto:Tina Bagué. (EL TEMPS)

Marc Cuixart, Antoni Tàpies, D. Sam Abrams
Foto:Tina Bagué. (EL TEMPS)

Jordi Carrió, D. Sam Abrams, Marc Cuixart, Antoni Tàpies, Teresa Barba, Manuel Borja-Villel
Foto:Tina Bagué. (EL TEMPS)